De Britse overheid heeft een eind gemaakt aan de praktijken van een wel heel actief callcenter. Het bedrijf stond nergens ingeschreven, maar bezat wel de contactgegevens van 60 miljoen mensen en pleegde tussen de vier en zes miljoen telefoontjes per dag.
Ze werden er bang van: oudere Britten kregen een spervuur aan telefoontjes van hetzelfde bedrijf. Volgens de Daily Mail kwamen er vele klachten binnen, waarna de Britse informatiewaakhond ICO ingreep.
Een naamloos bedrijfje uit het zuid-Engelse dorpje Dove bleek hiervoor verantwoordelijk. Zonder ergens ingeschreven te staan bleken ze op een industrieterrein van zeker 90 miljoen mensen telefoongegevens te hebben opgeslagen. Dat is bijvoorbeeld veel meer dan de ongeveer 65 miljoen mensen die in het Verenigd Koninkrijk leven. Hoe men aan aan al die informatie kwam is onbekend, maar waarschijnlijk via contacten binnen het criminele circuit.
Blijft u aan de lijn
Al die nummers werden automatisch één voor één afgebeld, vijf miljoen per dag. Sommige mensen werden wel twee of drie keer keer in de maand gebeld. Elke keer weer kregen zij een aanbieding om hun schulden te verlagen, of hoorden ze dat er een pensioenclaim tegen hen was ingediend. Wilde men meer informatie? Dan moesten ze eerst eens op het getal 5 drukken. Uiteindelijk zouden ze echter nooit een echt persoon te spreken krijgen.
Zo liepen de kosten torenhoog op voor gebelden en leverde het winst op voor het naamloze bedrijf, dat overigens een link lijkt te hebben met een brievenbusfirma op Virigin Eilanden. Volgens David Clancy van ICO zijn er eerder nog nooit zaken geweest die zo groot waren: “Ze hebben echt heel bewust contact gezocht met ouderen en met andere kwetsbare mensen. We hebben honderden klachten gekregen van mensen die echt bang zijn geworden door deze telefoontjes.”
Zowel eigenaars van vaste lijnen als van mobiele telefoons bleken slachtoffer te kunnen zijn van deze praktijken. Hoelang het naamloze bedrijfje dit deed voordat het onderzoek begon, is onbekend. Maar de schatting is dat het naamloze bedrijf hiermee al een paar ton wist te verdienen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl